Grönsakspureér
Potatismos:
Koka hela, oskalade potatisar (så behålls alla näringsämnen bättre). Skala potatis och mosa, blanda ut med ersättning eller bröstmjölk och eventuellt pyttelite matfett. Mjölken används för utspädning när barnet har svårt för potatisens sträva konsistens.
Morotspuré:
Skala önskat antal morötter med potatisskalare och lägg moroten i lite kokande vatten. Låt den koka hel. Mosa eller mixa moroten (om du mixar - skiva först!). Späd med ersättning eller bröstmjölk och/eller kokspad + ev. pyttelite matfett. Morötter är toppen! De innehåller karotin som omvandlas till A-vitamin i kroppen. Tänk på att kokt morot har en lätt stoppande effekt på magen. Blir bebisen lätt gul är det dags att byta till en ny variant av grönsakspuré, variation förnöjer :)
Det går också bra att koka morot och potatis i samma bytta och blanda moset som ovan med mjölk/ersättning + ev.matfett när bebisen har vant sig vid båda smakerna. Ta bara upp grönsakerna efterhand de är färdiga så inga näringsämnen går till spillo.
Grön ärtpuré:
Dra i ett gäng ärtor i en kastrull i kokande vatten, de är klara på ett vips - bara några minuter. Är ärtorna frysta behöver de bara simma runt nån sekund i vattenkoket så de förvälls. Här rekommenderar jag varmt stavmixern eftersom ärtorna innehåller en del trådiga delar och skalet är relativt grovt.
Blomkålspuré (en av Niilos favoriter):
Skär av några blomkålsbuketter och lägg dem i kokande vatten. Brukar ta ca 8 minuter. Lämna kvar stammarna för guds skull - där gömmer sig mycket av näringen! Massa gottiga C-vitaminer som simmar runt. Mixa och späd med vattnet och/eller bröstmjölk/ersättning + ev. en nypa matfett.
Till blomkålspurén vill jag höja ett varningens finger (ett alldeles för sällan använt uttryck)! Ofta när jag köper blomkål kommer det med ohyra från affären. Om det händer dig, få icke panik. Lägg kålen i blöt i saltat vatten en stund så flyter ev. kryp upp till ytan. Var noga med att skölja bort allt salt bara eftersom din söta fina bebis inte ska äta salt förrän vid ettårsålder.
Broccolipuré:
Lägg färsk broccoli i kokande vatten och sjud ca 15 minuter. Mixa och späd med bröstmjölk/ersättning + ev.matfett. Är broccolin fryst ska den koka ca 8-10 minuter (enligt anvisningarna på förpackningen)
Såhär såg det ut när Niilo provade potatispuré för första gången!



Rotfruktsgryta med nötkött
Nötkött (köpte vanliga grytbitar)
2 morötter
3 potatisar
3 palsternackor (dessa var ganska små, ta två om de är stora)
1 lagerblad
3 kryddpepparkorn
Färsk persilja eller andra färska örter
Olivolja/Rapsolja/smör
Lägg allt i en gryta, täck med vatten, låt koka tills allt är mjukt. Häll av spadet i en kanna vid sidan om. Plocka ur lagerbladet och pepparkornen. Klipp ner lite persilja. Mixa till bra konsistens, använd grönsaksspadet att blanda ut med. Jag brukar ta stavmixern direkt i kastrullen. Och glöm inte att ha i matfett av något slag! Ner i isformar in i kylen (eller i praktiska portionsburkar), och sen in i frysen. Klart!
Som vanligt var Niilo skeptisk först...

Men sen!

Smakportionsbyttor
Burkarna hittar du hos Pappaprylar. Funkar att värma i mikron, tack för det!

Pasta med broccoli
Innan barnet blir ett år tycker jag att det är smidigast att göra storkok enbart för barnet. Då blir det ändå god mat till hela familjen eftersom det finns så mycket tid och pengar över att laga god mat till äldre barn och vuxna :)
Pasta av durumvete
Ris
2 knippen Broccoli (gärna ekologisk)
1/2 Lök
Örtkryddor
Koka pastan, koka riset. Jag gjorde 2 dl pasta och 1 dl ris och kokade upp. Ångkoka broccolin och stek löken. Lägg allt i samma bunke och klipp ner valfria örtkryddor. Det här med örtkryddor är smarta grejer. Jag tror att Niilos acceptans till den mat jag gör nu (han äter nästan allt) vid ettårsåldern kan ha att göra med att jag tidigt kryddade maten precis som om jag hade gjort maten till en vuxen, fast utan salt förstås. Naturligtvis är alla barn olika och dagsformen spelar stor roll har jag upptäckt.... :)
Glöm inte matfettet! Mixa!
Lägg smeten i iskuber och frys in. När kuberna stelnat, för över till plastpåsar. Storkok är bäst!
NB. Det blir relativt stora mängder av detta, men jag har gärna frysen full =)
Ett annat tips jag har är att inte ge upp vid första skeden. Märker man att maten gång på gång spottas ut skulle inte jag heller fortsätta mata men ibland är första reaktionen enbart en reaktion på att något är nytt. Låt mig ge ett exempel nedan.
Niilo vill inte öppna munnen efter första tuggan. Det smakar nytt!

Efter ett tag äts broccolipastan med glädje. Succé!

Familjens bästa vän
Och om sanningen ska fram finns det ca en triljon onödiga prylar som framförallt vi småbarnsföräldrar köper. Jag förstod exempelvis aldrig tjusningen med flaskuppvärmaren/barnmatsburkstinaren som jag köpte för dyra pengar. Hann använda den en gång innan jag insåg att det bara vara att trycka igång vattenkokaren och låta flaskan vila där i några sekunder för att få perfekt temperatur. Men åter till miraklet: Stavmixern!
På några sekunder fixas soppor, pureér eller vilken konsistens som helst på maten. Älskar´t!

Bilden kommer från: http://www.elgiganten.se/product/hem-hushall/mixer-elvispold/MR320HCOMEL/braun-stavmixer
Familjens bästa matblogg!
Hoppas jag att detta ska bli åtminstone. Jag heter Kajsa, är en tjugofyraårig textdesignstudent som älskar att vara kreativ i köket. En dröm jag har haft länge är att göra en egen receptbok och tanken är att bloggen ska hjälpa mig med att hålla koll på recepten jag testar. För ett år sedan blev jag mamma till en riktig liten sötsak vilket har tvingat mig att utforska nya sidor i köket. Inte mig emot! Hittills har det gått bra och min ettåring äter i princip vadsomhelst numera.
En sak jag har upptäckt som nybliven förälder är bristen på vettig information om hur man enkelt kan göra mat som passar hela familjen (och även bebisar som precis börjat äta). Det enda jag fick med mig från BVC var en broschyr på ett A4 på hur man gör ärtmos vilket inte kändes superinspirerande även om det är en bra start. Många recept jag har hittat som är "för hela familjen" tycker jag ofta är smaklös och ensidig. Med enkla knep kan en middag anpassas för både stora och små utan att göra avkall på smaken. För vem orkar stå och laga två rätter? Inte jag i alla fall!
Syftet med bloggen är enkelt och tydligt:
God mat till hela familjen!
I takt med att min son växer kommer förmodligen receptbanken också att utökas. Med lite tålamod kanske det blir en bok om några år!